schetsontwerp Zwijntje   schetsontwerp Zwijntje met projectmuur

 

schetsontwerp Zwijntje met projectmuur

In de zomer van 2005 vatte ik het plan op om op de Vrije Kavel in de oude scheepshal van het NDSM terrein een atelier en projectruimte voor experimentele kunst realiseren. Deze mogelijkheid bood zich door de ontwikkeling en realisatie van een broedplaats in de oude scheepsloods van de voormalig NDSM-werf (meer informatie over de achtergronden van dit gebied op www.ndsm.nl) Het atelier en projectgebouw kreeg de naam Zwijntje. Met dit gebouw wilde ik een sculpturaal ogend gebouw realiseren. Binnenin functionele werkruimten en buiten op de gevel ruimte voor experimentele installaties. Het definitieve ontwerp voor Zwijntje was in januari 2006 klaar. Begin februari heb ik vervolgens de bouwvergunning bij het stadsdeel Amsterdam Noord ingediend en in de tweede week van juli (meteen na het wereldkampioenschap voetbal) begonnen wij met de bouw.

Ik realiseerde dit project in samenwerking met Anthon Kaal, toen student Bouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam, Gabriel Klee en een heleboel vrijwillig helpende handen.

Meteen met de bouw van Zwijntje begon ook de openingstentoonstelling Zwijntje gaat vliegen, een project over de verbeelding en de herinnering aan kunst en kunstwerken  en een ode aan het verborgen leven. Deelnemende kunstenaars: Jacob Troost, Marina Venendaal, Rien Monshouwer, Hans Bommeljé, Ellie van Steensel, Petra Wiek, Hantzen Ploeger, Frans de Jong, Ans Volkers, Radina Dankova, Gam Bodenhausen, Susanne Hepfinger, Ineke van der Wal, Edwar Evans, Julia van Adrichem, Eva Klee, Sylvia Zijl, Els Snijder, Karel Bodegom, Eef van der Meer, Ricardo Huisman

definitief ontwerp Zwijntje_1
definitief ontwerp Zwijntje_2
P1100755
P1100759

Op de eerste verdieping van Zwijntje is een gastatelier ingericht. In overleg kunnen kunstenaars hiervan gebruik maken.

december 2006: In het nog halfaffe, koude gebouw ontwikkelen Elke Uitentuis en Wouter Oosterholt hun project Sign Language (video projections in public space of the sign language of construction workers). www.osterholtuitentuis.nl

april 2007: een lege plek

work in progress gevelinstallatie

oktober 2007: Het ademen van de stad

deelnemende kunstenaars: Petra van Noort, John de Weerd, Viola Onderdelinden, Astrid Dekkers en Eva Klee

december 2007 - april 2009

gastkunstenaar: Maxime Ansiau, kunstenaar, vormgever

mei 2009 - februari 2011

gastkunstenaar: Ricardo Huisman, geluidskunstenaar

sinds juni 2011 residentie houdend: Martijn Buijnsters, gitarist

sinds 2016: Op de bovenste verdieping van het ateliergebouw heeft zich KLEE- met de hand geweven gevestigd. Inde handweverij herleeft het eeuwenoude en in Nederland zo goed als uitgestorven ambacht van het weven. Hier ontstaan exclusieve, kwalitatief hoogwaardige, handgeweven stoffen, servetten, gordijnen, tafelkleden, tafellopers, sjaals, kussens en nog veel meer. Het doel van ieder stofontwerp is verleidelijke kwaliteit met oog voor het detail.